Калорії, ккал: 44 Білки, г: 1.0 Жири, г: 0.4 Вуглеводи, г: 7.3 |
Чорна смородина - одна з найулюбленіших ягід. Крім прекрасного смаку, чорна смородина дуже корисна для здоров'я організму. Завдяки цілющим властивостям, чорна смородина часто застосовується в народній медицині в лікувальних і профілактичних цілях.
Калорійність чорної смородини
Калорійність чорної смородини становить 44 ккал на 100 грам продукту.
Склад чорної смородини
Без перебільшення можна сказати, що чорна смородина - це комора вітамінів і здоров'я. Ягоди чорної смородини містять вітаміни В, Р, провітамін А (каротин до 3 мг%), цукру, пектинові речовини, фосфорну кислоту, ефірну олію, дубильні речовини, вітамін К, вона багата солями калію, містить солі фосфору і заліза. Листя містять фітонциди, магній, марганець, сірку, срібло, мідь, свинець, ефірна олія і вітамін С (250 мг%). Що стосується вітаміну С, то тут чорна смородина - лідер серед інших рослин.
Вживання в їжу
Ягоди смородини вживають у свіжому вигляді, але основне значення вони мають для переробки. 3 неї виробляють желе, мармелад, начинки для цукерок, варення, джеми, соки, екстракти, вина, лікери й наливки.
Ягоди містять цукри (6-11%), лимонну, яблучну, янтарну кислоти (1,5-3,6%), пектинові, азотисті, дубильні й фарбувальні речовини. За вмістом вітаміну С чорна смородина займає одне з провідних місць (близько 400 мг %), причому при відповідній переробці плодів вміст його майже не зменшується. Крім того, в ягодах містяться вітаміни А і Р.
Як важливе джерело вітаміну С ягоди чорної смородина використовують для одержання різноманітних концентратів, препаратів вітаміну С і одночасно для збагачення аскорбіновою кислотою багатьох харчових продуктів.
Ягоди чорної смородина сушать, маринують, консервують свіжими, подрібнюючи й змішуючи з цукром. Крім харчового і смакового значення, ягоди чорної смородина мають високі лікувальні властивості.
<< Назад