Калорії, ккал: 46 Білки, г: 0.8 Жири, г: 0.5 Вуглеводи, г: 8.3 |
Малина - дикоростучий або культивований напівчагарник до 1,5 м висоти, з багаторічним кореневищем, що розвиває дворічні надземні стебла.
Встигають ягоди малини в різний час, залежно від погоди. Часто можна одночасно побачити на кущі малини і стиглі ягоди, і зовсім зелені, і квітки. Масовий збір ягід зазвичай випадає на серпень.
Садова малина має ряд переваг перед дикою, яка росте на вирубках - вона крупніше й збирати її простіше. Плодами малини харчуються багато лісові птахи і звірі. Лісова малина - хороший медонос: з 1 га заростей отримують 100 кг меду.
Калорійність малини
Калорійність малини становить 46 ккал на 100 грам продукту.
Склад малини
Ягоди дикоростучої малини містять близько 10% цукрів, органічні кислоти та їх солі, вітаміни А, В, С. Насіння містить до 22% жирної олії. У ягодах садової малини міститься до 11,5% цукру (глюкоза, фруктоза і сахароза), органічні кислоти (яблучна, лимонна, саліцилова), дубильні речовини, пектин (до 0,9%), клітковина (4-6%), флавоноїди , антоціани, мінеральні речовини і мікроелементи (залізо, мідь, калій, кальцій, магній, цинк, кобальт), вітаміни С, В1, В2, РР, фолієва кислота, провітамін А. У садовій малині міститься набагато більше саліцилової кислоти, ніж в лісовій , тому вона більш корисна при застуді.
У малині відносно мало вітаміну С, але багато заліза. Його в малині більше, ніж у інших плодових культурах (на 100 г ягід - 2-3,6 мг), крім вишні та агрусу. У листі містяться флавоноїди, органічні кислоти.
Корисні властивості малини
У насінні малини міститься жирне масло і бета-ситостерин, що володіють протисклеротичними властивостями (калоризатор). Малина входить до складу потогінних, вітамінних, протикашльових зборів і чаїв.
При грипі, ангіні, простудних захворюваннях приймають настій з сухих ягід малини: 100 г сировини заливають 3 склянками крутого окропу, настоюють не більше 30 хвилин, потім проціджують. Приймають по 1 склянці на ніч як потогінний засіб.
<< Назад