Калорії, ккал: 82 Білки, г: 1.2 Жири, г: 5.4 Вуглеводи, г: 5.7 |
Обліпиха - рід рослин сімейства лохів. Плід має кулясту і витягнуту форму. За смаком плоди обліпихи гіркувато-кислі, але після заморозків гіркоту йде. Плоди обліпихи - це природний полівітамінний концентрат, який в замороженому вигляді можна зберігати до весни.
Калорійність обліпихи
Калорійність обліпихи становить 82 ккал на 100 грам продукту.
Склад і корисні властивості обліпихи
Цілющі властивості обліпихи визначаються високим вмістом в її плодах цілого «букета» вітамінів, мікроелементів і органічних кислот, надзвичайно важливих для профілактики і лікування багатьох захворювань.
У плодах обліпихи міститься близько 3,5% цукру і багато органічних кислот (яблучна, винна, щавлева); дуже багато вітамінів - С (до 1000 мг%), В1, В2, фолієва кислота (до 0,80 мг%), РР, К, Р і Е (до 160 мг%), каротин (40-100 мг%) і каротиноїди (180-250 мг%), а також багато флавоноїдів (особливо рутина), залізо, бор, марганець. Є дубильні речовини, жирні кислоти (олеїнова, лінолева) і фітонциди, азотовмісні сполуки.
У плодах обліпихи і в корі гілок міститься серотонін, який відіграє важливу роль у нормальній діяльності нервової системи. У листі міститься велика кількість аскорбінової кислоти, фітонциди, дубильні речовини, мікроелементи.
З красноплодний сортів обліпихи отримують унікальний полівітамінний препарат, який знайшов широке застосування в медицині, - масло обліпихи. Воно має бактерицидні властивості, сприяє епітелізації тканин, добре загоює рани, пошкодження слизових оболонок і шкіри, заспокоює біль (калоризатор). У цьому маслі червоно-оранжевого кольору з характерним смаком і запахом міститься каротин і каротиноїди (110 мг%), вітамін Е (110 мг%), вітамін F, який регулює обмін речовин в шкірі, стерини, мінеральні речовини і мікроелементи (залізо, мідь, срібло, кремній, марганець, кобальт, нікель, ванадій та ін.), а також гліцериди олеїнової, лінолевої, пальмітинової і стеаринової кислот. Обліпихова масло застосовується зовнішньо і всередину.
Сік обліпихи - прекрасне протикашльовий засіб. Вживати його для цієї мети потрібно з медом. Для профілактики захворювань верхніх дихальних шляхів рекомендуються інгаляції з маслом обліпихи.
При гострому і хронічному ларингіті або фарингіті потрібно змащувати слизову оболонку ватним тампоном, змоченим обліпиховою олією, або робити масляні інгаляції щодня по 15 хвилин. Курс лікування складається з 10 процедур.
Після видалення мигдалин операційну рану добре змащувати обліпиховою олією - це знижує температурну реакцію і сприяє очищенню та епітелізації поверхні рани. При гострих і хронічних гайморитах в верхньощелепну пазуху вводять 4-5 мл стерильного обліпихової олії.
При нестачі вітамінів і недокрів'ї вживають настій ягід обліпихи. Обліпихова олія - цінний засіб для лікування гіпо- та авітамінозу. Воно покращує ліпідний обмін і збільшує вміст білка в печінці; стимулює відновні процеси в пошкоджених тканинах (у тому числі клітин печінки після алкогольної інтоксикації).
Ягоди і сік обліпихи використовують в комплексному лікуванні хворих токсичним гепатитом. Підвищенню рівня ендогенних (наявних в організмі) антиоксидантів сприяють обліпиха та масло обліпихи.
Ягоди обліпихи надають дію на перистальтику кишок і мають бактерицидні властивості. При зниженій кислотності шлункового соку, при атонічних запорах рекомендуються свіжі плоди і сік обліпихи. Відвар насіння обліпихи - прекрасний проносний засіб.
При шлункових захворюваннях п'ють відвар з обліпиховою ягід: 3 столові ложки ягід заливають 0,5 л гарячої води, кип'ятять 10 хвилин на повільному вогні і проціджують; п'ють як чай по 2-3 склянки на день.
Відвар ягід обліпихи застосовують при лікуванні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. При хронічних запальних процесах в тонкій і товстій кишці з успіхом використовують масло обліпихи.
При лікуванні виразки дванадцятипалої кишки і шлунка у багатьох випадках ефективно діє курс лікування обліпиховою олією: слід приймати його по 1 чайній ложці 2-3 рази на день за 30 хвилин до їжі. При підвищеній кислотності шлунка масло обліпихи потрібно нейтралізувати паленою магнезією або розчином соди.
При ерозивно-виразкових проктитах і сфінктерітах, тріщинах ануса, внутрішньому геморої призначають свічки з обліпиховою олією.
При лікуванні розладів шлунково-кишкового тракту, при проносах застосовують відвар з листя і гілок обліпихи. Заливають 1 столову ложку подрібненої сировини 1 склянкою холодної води, доводять до кипіння, кип'ятять 5 хвилин на слабкому вогні, настоюють 30 хвилин і проціджують. Випивають за один прийом, при необхідності лікування повторюють.
У народній медицині для лікування шкірних захворювань застосовують сік і відвари плодів обліпихи. При алергічних захворюваннях шкіри (дерматиті, екземі), трофічних виразках і променевих дерматитах готують відвар з розрахунку 20 г плодів обліпихи на 1 склянку води. Кип'ятять 15 хвилин, настоюють 30 хвилин, проціджують і приймають протягом дня по 100 г всередину або у вигляді компресів.
При обмороженнях, опіках, гнійних захворюваннях рекомендується прикладати до уражених ділянок шкіри свіжі ягоди обліпихи. При лікуванні шкірних захворювань благотворно діють ванни з настоєм з гілок і листя обліпихи.
Обліпихова масло використовують для загоєння променевих ушкоджень шкіри, опіків, трофічних виразок, обморожень, пролежнів, екзем, лускатого лишаю, хвороби Дарині, виразкової вовчака, погано гояться ран і тріщин. Пошкоджена ділянка шкіри добре промивають розчином антисептичний засіб, злегка просушують, наносять піпеткою масло обліпихи, накривають стерильною марлевою серветкою, вощеного папером і забинтовують. Пов'язку змінюють через день. Курс лікування тривалий: 4-6 тижнів, а іноді й довше.
Масло обліпихи також застосовують в офтальмології (при пошкодженні рогівки ока - опіках, кератитах і при інших захворюваннях, особливо переднього відділу ока) і в стоматології (при запаленні пульпи зубів і ясен).
Завдяки вмісту вітаміну К1, фосфоліпідів і бетаїну масло обліпихи перешкоджає розвитку атеросклерозу і покращує загальний стан при цій хворобі, знижує рівень холестерину в крові і скорочує частоту нападів стенокардії. Що міститься в плодах обліпихи бета-ситостерин має антисклеротичну дію, тому обліпиха корисна в профілактиці та лікуванні атеросклерозу і вікових змін у літніх людей. У листі і плодах рослини є кумарини, що перешкоджають утворенню тромбів в кровоносних судинах.
У гінекологічній практиці масло обліпихи застосовують для загоєння ерозії шийки матки, при ерозивно-виразкових кольпітах, ендоцервіцитів, ендометриті, цервіциті. Тампоном, рясно змоченим обліпиховою олією, змащують попередньо очищені уражені ділянки слизової оболонки. При ерозії шийки матки тампони, рясно змочені олією, вводять в піхву і притискають до ерозивно поверхні. Тампони міняють щодня. Курс лікування 5-15 днів (при необхідності його повторюють через 4-6 тижнів).
У обліписі міститься велика кількість вітамінів групи B, тому вона широко використовується для підвищення потенції. Обліпиха корисна не тільки людям старше 40 років, але і тим молодим чоловікам, у яких виникли складнощі у зв'язку з потенцією. Сік, свіжі ягоди, масло в салатах допоможуть вирішити цю проблему.
Плоди і листя обліпихи виводять з організму надлишкову сечову і щавлеву кислоту (calorizator). У народній медицині при лікуванні ревматизму і подагри, а також при цукровому діабеті застосовують настій з листя обліпихи (10 г на 1 склянку окропу).
Обліпихова олія - цінний засіб в онкології. При лікуванні раку стравоходу рентгенівськими променями масло обліпихи призначають по 0,5 столової ложки 2-3 рази на день протягом усього курсу лікування, а також протягом 2-3 тижнів після його закінчення. Хворим із злоякісними пухлинами корисний також спиртовий екстракт кори обліпихи.
Протипоказання обліпихи
Іноді зустрічається індивідуальна непереносимість обліпихи і виготовлених з неї препаратів. Масло обліпихи протипоказано при гострому холециститі, захворюваннях підшлункової залози і розладах шлунково-кишкового тракту.
Обліпиха в кулінарії
Плоди обліпихи вживають у свіжому вигляді і готують з них багаті вітамінами соки, сиропи, компоти, киселі, пастилу, мармелад, желе, джеми, наливки, вина, настоянки, лікери.
Напої з обліпихи приємно освіжають і втамовують спрагу. При цинзі раніше в народі використовували обліпиховий чай: 5 г сухого листя обліпихи заварювали 1 склянкою окропу.
<< Назад