Калорії, ккал: 42 Білки, г: 0.8 Жири, г: 0.3 Вуглеводи, г: 9.6 |
Слива - природний гібрид аличі та терну. Батьківщиною слив є територія між Кавказькими і Алтайськими горами. В даний час зливу дуже популярний фрукт, зростає майже на кожному садовій ділянці. Сорти слив дуже різноманітні.
Калорійність сливи
Калорійність сливи складає всього 42 ккал на 100 грам продукту.
Склад і корисні властивості сливи
Крім чудових смакових якостей, слива володіє багатьма цілющими і лікувальними властивостями. Слива дуже корисна для організму завдяки своєму багатому складу (калоризатор). Слива насичена вітамінами, мінералами і необхідними речовинами для життєдіяльності організму.
Слива особливо багата вітаміном Р і речовинами Р-вітамінного дії, які сприяють зниженню кров'яного тиску і зміцнюють кровоносні судини. Причому вітамін Р добре зберігається навіть при переробці.
Зливи містять солі калію: їх в сливах до 214 мг на 100 г плодів. Калій має важливе фізіологічне значення, а саме він бере участь у передачі нервових імпульсів, в скороченні м'язів, у підтримці серцевої діяльності і кислотно-лужної рівноваги в організмі. Під впливом калію посилюються жовчовиділення і виведення сечі з організму.
Свіжі та сушені сливи (особливо чорнослив), а також компоти і соки з м'якоттю володіють ніжним проносним дією, рекомендуються при запорах і атонії кишечника. Слива (чорнослив) сприяє виведенню холестерину з організму.
Чорнослив має послаблюючу і сечогінну ефектом, має цілющу дію при атеросклерозі, холециститі, хворобах печінки, серця, нирок, при гіпертонії. Деякі харчові продукти з проносним ефектом вживаються невірно, тому вони не дають очікуваного результату.
У лікувальному раціоні сливи, і особливо чорнослив, знаходять досить широке застосування при деяких захворюваннях кишечника, що супроводжуються запорами, при подагрі, ураженнях печінки, нирок і серця, для підвищення апетиту і секреції шлункового соку.
З'єднання калію, що містяться в плодах сливи, мають сечогінну дію, ніж сприяють виведенню з організму надлишку води та кухонної солі.
Корисні властивості сливи проявляються при ревматизмі і хворобах обміну речовин (подагрі та ін.), А відвари і примочки з свіжих і висушеного листя застосовуються як ранозагоювальний засіб.
<< Назад