Калорії, ккал: 20 Білки, г: 1.6 Жири, г: 1.1 Вуглеводи, г: 2.2 |
Лисички з роду грибів базидиомицетов. Є типовим родом сімейства лісічковий. Інші назви: лисичка справжня, лисичка звичайна, лисиця, сплоень, півник.
Капелюшки грибів від яскраво-жовтого до блідо-жовтого кольору (рідко), розміром від 3 до 10 см, а ніжка майже зростається з капелюшком. Росте у хвойних і змішаних лісах великими групами, особливо рясно в дощове літо, з липня до пізньої осені.
Лисички - єдиний вид грибів, які не кришаться і не мнуться. Тому збирати їх можна не тільки в кошики, а й в рюкзаки, сумки.
Калорійність лисичок
Калорійність свіжих лисичок складає 20 ккал на 100 грам продукту.
Склад і корисні властивості лисичок
У лисичку містяться вітаміни А, В1, В2, РР, мікроелементи цинк, мідь. До їх достоїнств відноситься і велика кількість так званого ергостерину (провітаміну D). Таким чином, лисичка - типовий гриб-антибіотик (калоризатор). Стимулює відновлення пошкоджених бета-клітин підшлункової залози. Виявлені протиракові властивості гриба. Крім того, лисички затримують ріст туберкульозної палички.
Багаті вони мікроелементами, особливо цинком, має і лікувальне значення, оскільки містять речовини, що згубно діють на збудників гнійних захворювань.
У лисичках є речовина хітінманноза, яке не переносять жучки-черв'ячки, а також гельмінти всіх видів. Якщо є лисички, то не тільки всі глисти швидко покинуть ваш організм, але і їх личинки загинуть. І ще, лисички на відміну від інших грибів не накопичують радіоактивні речовини, а навпаки, сприяють виведенню радіонуклідів з організму.
Шкода і протипоказання лисичок
Потрібно бути обережним при зборі свіжих лисичок, оскільки можуть потрапити «двійники», які за своїми смаковими якостями і зовнішнім виглядом відрізняються від оригіналів і це може завдати серйозної шкоди здоров'ю. Також лисички, як і будь-які інші види грибів, погано засвоюються, з цієї причини з дитячого раціону вони повинні бути виключені.
Як приготувати лисички
Вживається в вареному, сушеному, смаженому, солоному вигляді і маринованому вигляді. Лисички можна консервувати в солоному розчині (тузлуке), добре зберігає гриби (calorizator). У маринаді і засоленні колір гриба зберігається, трохи буріє. Особливо смачні соуси і приправи з лисичок.
Перш ніж варити або смажити, сушені гриби замочують на годину-півтори в молоці. Кухарі зазвичай відварюють лисички не менше 20 хвилин (на всяк випадок), при цьому, щоб зберегти колір, у воду додають трохи лимонного соку. Приголомшливо смачні соуси з лисичок. Вони додаються в м'ясні страви або можуть бути компонентом більшого складного страви.
<< Назад