Калорії, ккал: 22 Білки, г: 2.9 Жири, г: 0.3 Вуглеводи, г: 2.0 |
Шпинат - однорічна трав'яниста рослина з сімейства лободових (амарантових), яке розводиться по городах як овоч.
Шпинат з'явився ще в VI столітті, і використовується майже в усіх кухнях у світі. Вважається, що батьківщина шпинату - Персія. Його продавали навіть в Середні віки - у свіжому вигляді, або відвареним і стиснутим в кульки. У XVI столітті вже вирощувалося декілька сортів шпинату, готували його з цукром і використовували як проносне. В Європу шпинат прибув з маврами в IX столітті. Дуже повільно завойовував прихильників. Велику популярність отримав після Другої світової війни, розрекламований американцями. Послом цього овочу став герой мультфільму - моряк Попай, який завжди мав під рукою консервну банку зі шпинатом.
Калорійність шпинату
Калорійність шпинату становить 22 ккал на 100 грам продукту.
Склад і корисні властивості шпинату
Шпинат містить залізо, кальцій, магній, вітаміни A, C і E, антиоксиданти і фолієву кислоту. Шпинат містить також фіторечовини, що знижують ризик розвитку сліпоти. За вмістом білків шпинат перевершує всі овочі, поступаючись тільки зеленому горошку і молодим стручкам квасолі.
Шпинат містить майже всі відомі вітаміни і багатий мінеральними солями. Шпинат - це відмінне джерело заліза, яке є частиною гемоглобіну, що постачає киснем всі клітини організму і входить до складу системи, відповідальної за метаболізм і вироблення енергії (калоризатор). Особливо рекомендується жінкам, дітям і підліткам. Крім того, шпинат дуже добре засвоюється: в ньому містяться речовини, що поліпшують діяльність підшлункової та слинної залоз.
Довгий час помилково вважалося, що шпинат, в порівнянні з іншими продуктами харчування, дуже багатий залізом (порядку 35 міліграм заліза на 100 грам шпинату, насправді ж - вміст заліза в шпинаті в 10 разів менше). Джерелами даного омани можуть бути як помилка американського дослідника кінця XIX століття, забула поставити десяткову кому в числі, так і результати дослідження сухого шпинату швейцарським професором Густавом фон Бунге 1890. Результати фон Бунге (35 мг заліза на 100 г продукту) були відносно правильними, однак він досліджував не свіжий, а висушений шпинат. Свіжий ж шпинат складається на 90% з води, тобто в ньому міститься не близько 35, а близько 3.5 мг заліза. Ця помилка була виявлена німецькими хіміками тільки в 1937 році, і в 1981 році в Британському Медичному Журналі було опубліковано офіційне спростування цього міфу.
Шпинат в кулінарії
Зимові листя шпинату більші, темно-зелені в порівнянні з літніми сортами більш світлих відтінків. Молодий шпинат можна вживати сирим в салатах і в соусах-діпах, а більш старі, грубуваті листя можна відварювати на пару, обсмажувати і тушкувати.
<< Назад