Шановні покупці!

На час карантину
пропонуємо безкоштовну доставку
всіх груп продовольчих товарів мешканцям вулиць Мазепи,
Лаврської, Грушевського,
Московської, Омеляновича-Павленка
та інших в радіусі 1000м.

Сума замовлення - від 500 грн.

Звертатися за телефонами (контакти): або пишіть на ел.пошту
manager@greenfresh.com.ua 

Бережіть себе!
Бажаємо здоров’я!

dary.com.ua

 

 



 

 

Цвітна капуста

Заморожена цвітна капуста

Калорії, ккал: 30
Білки, г: 2.5
Жири, г: 0.3
Вуглеводи, г: 5.4

Цвітну капусту багато люблять і цінують за її ніжний смак і корисність. Свою назву вона отримала зовсім не за яскравий колір, а за те, що її суцвіття нагадують ніжні бежеві квітки.

Мало хто знає історію цього дивного овоча. Вчені вважають, що ця рослина родини капустяних вивели селяни Кіпру, причому сталося це ще до нашої ери, цілих 2500 років тому. Цвітна капуста була популярна не тільки на Кіпрі, але і в Персії, Сирії, Греції, стародавньому Єгипті. Звідти рослина було перевезено до Італії, і вже з цієї країни потрапило в Європу.

Першими оцінили цвітну капусту арабські ботаніки, саме вони докладно описали цей овоч, зазначивши цілющі властивості і смакові якості капусти. До Росії культура була привезена лише за часів правління імператриці Катерини II. Перший час тільки дворяни і члени імператорської родини могли собі дозволити їсти настільки вишуканий овоч (калоризатор). Рослина намагалися вирощувати в середніх широтах Росії, але холодний клімат був серйозною перешкодою. Пізніше російським селекціонером був виведений спеціальний сорт, стійкий до росіян холодів.

Сьогодні цвітну капусту люблять, успішно вирощують і з задоволенням вживають в їжу по всій планеті. Марк Твен її дуже любив, і навіть жартома називав «капустою з вищою освітою».

Калорійність капусти кольоровий

Калорійність капусти кольоровий становить 30 ккал на 100 грамів продукту.

Склад капусти кольоровий

До складу цвітної капусти входить безліч мінеральних речовин, таких як кальцій, магній, марганець, калій, залізо, фтор, каротин, цинк і мідь. У ній також велика кількість найцінніших вітамінів: А, К, С, В1, В2, В6, Е, Н.

Цвітна капуста містить біотин, жири, вуглеводи, крохмаль, кислоти органічні і вкрай корисні для людини ненасичені жирні кислоти.

Ще в цьому дивовижному і багатому овоче можна знайти вкрай рідкісний вітамін U, який бере активну участь в утворенні ферментів.

Користь і шкода властивості капусти кольоровий

Капуста цвітна корисна при шлунково-кишкових захворюваннях і в дитячому харчуванні, так як вона легко перетравлюється і менше подразнює слизову оболонку шлунка.

При зниженій секреторній функції шлунка рекомендуються до вживання страви з відвареної цвітної капусти. При виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишки дозволяється капуста цвітна і забороняється білокачанна. При захворюванні печінки і жовчного міхура з овочів рекомендуються тільки ті, які підвищують відділення жовчі і сприяють регулярному випорожненню кишечника. До них відносять і цвітну капусту. Однак наявність пуринових основ обмежує її використання при подагрі.

Цвітна капуста цінується за високі смакові і дієтичні якості.

Капуста цвітна в кулінарії

У цвітної капусти в їжу вживають відварні головки (видозмінені суцвіття), з маслом або яєчно-масляним соусом. Попередньо відварені головки можна гасити або смажити з м'ясом, овочами, картоплею, солити, маринувати в чистому вигляді або в суміші з іншими овочами, використовувати в приготуванні домашніх консервів.

Молоді суцвіття і потовщені квітконосні пагони цвітної капусти використовуються для приготування прозорих дієтичних бульйонів і супів, які не поступаються за поживністю і смаку, курячий бульйон і супів. Цвітна капуста входить до складу заморожених овочевих сумішей (calorizator). Свіжі молоді головки вживають в сирому вигляді, а також додають у різноманітні салати, ними прикрашають м'ясні та овочеві страви.

Їстівні також квітки і листя цвітної капусти, які використовують у кулінарії для приготування різних супів, гарнірів до других страв, а також додають в овочеві та м'ясні салати, готують з них самостійні другі страви, обсмажуючи на вершковому маслі з панірувальними сухарями і яйцями.

При варінні цвітної капусти для збереження білого кольору в киплячу воду додають трохи цукру. Капуста, відварена в мінеральній воді, стає особливо смачною.

Вирощуючи на городі чи купуючи цвітну капусту, кожен задається питанням: «Що можна смачного приготувати з кольорової капусти?». Так от, відповідь на це питання ви знайдете в нашій статті «Що приготувати з кольорової капусти».

Поради при виборі кольорової капусти

Якісний качан цвітної капусти міцний і важкий, оточений зеленими листочками. Наявність листочків - показник свіжості. Суцвіття цвітної капусти можуть бути білими, кольору слонової кістки, фіолетового відтінку. Колір ніяк не впливає на якість, а залежить від того, росла капуста на сонці або в тіні. Темні плями свідчать про те, що капуста починає псуватися, їх потрібно ретельно вирізати або відмовитися від вживання в їжу такої капусти.

Цвітну капусту можна зберігати в холодильниках 7-10 діб при температурі 0 ° C.

<< Назад

G Analytics
сайт создан компанией

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

поставка овощей оптом

продажа овощей с доставкой