Калорії, ккал: 73 Білки, г: 5.0 Жири, г: 0.2 Вуглеводи, г: 13.8 |
Зелений горошок - рід трав'янистих рослин із сімейства Бобові.
Горох широко культивували в Стародавній Індії та Стародавньому Китаї, де він є символом родючості і багатства. У Стародавній Греції і Стародавньому Римі горох був основною їжею бідного люду, а у Франції XVI в. горох з підсмаженою свинячим салом подавався і за столом короля, і за столом простолюдина.
В Іспанії, як і в Росії, одним з найулюбленіших страв була горохова юшка з шинкою (калоризатор). Високо оцінили і полюбили горох німці. Вони широко його культивували, готували з нього безліч страв, а в XIX ст. в повсякденному раціоні німецьких солдатів з'явилася навіть горохова ковбаса. Але такий всенародної любові, як у Росії, «цар-горох» не має ніде в світі.
Зрілі насіння гороху вживають в їжу вареними, переробляють на крупу та борошно.
Існує кілька сортів гороху.
-
Горох лущильний - характеризується гладкою поверхнею зерна. Сухе зерно використовується для приготування супів та інших варених страв. Переспілі зерна стають борошняними на смак.
-
Горох мозковий - зерно в стиглому стані зморщене, містить велику кількість сахарози, використовується для виготовлення консервів, для варіння не придатний, оскільки не розм'якшується під час теплової обробки.
-
Горох цукровий - вживається в їжу цілком, не стає гумовим, володіє солодким смаком.
Калорійність зеленого горошку
Калорійність зеленого горошку становить 73 ккал на 100 грам продукту.
Склад зеленого горошку
У зеленому горошку, горосі зрілому багато (5-7%) незамінного білка, підвищений вміст цукрів (від 5 до 7,5%), 1-3% крохмалю, 6-7% жиру. У насінні кращих сортів зеленого горошку міститься крохмаль з 45% і більше амілози. У міру дозрівання гороху вміст цукрів зменшується, а білка і крохмалю збільшується.
За змістом лимонної кислоти горошок перевершує картопля. Зелені насіння і недостиглі боби багаті вітамінами. Відрізняється високою біологічною активністю. У ньому вітамінів групи В міститься в 2 рази більше, вітаміну В2 - в 1,5 рази івітаміна РР - в 5 разів більше, ніж в грубих сортах хліба (які вітамінами багатшими, ніж хліб вищих сортів). Високим вмістом незамінних амінокислот відрізняється сирої зелений горошок, але при варінні воно скорочується майже наполовину. Калорійність його в 1,5-2 рази вище, ніж інших овочів і картоплі.
Користь і шкода зеленого горошку
Горох містить піридоксин, що бере участь у розщепленні і синтезі амінокислот. Недолік цього вітаміну викликає дерматит і судоми. За великий вміст селену горох розглядають, як антиканцерогенну засіб. Зелений горошок блокує надходження в організм радіоактивних металів.
У народній медицині відвар бадилля і плодів гороху застосовують, як сечогінний засіб, що сприяє розчиненню каменів у нирках (calorizator). Горохову борошно використовують як припарок для розм'якшення фурункулів і карбункулів. Горох знижує ймовірність онкологічних захворювань, інфаркту, гіпертонії. Вживання гороху, в будь-якому вигляді, уповільнює процес старіння шкіри і всього організму вцілому. Білок гороху містить незамінні, для нашого організму, амінокислоти: лізин, метіонін, триптофан, цистин і др.
Зелений горошок в кулінарії
Зелений горошок вживають свіжим і консервованим. Його додають в супи, м'ясні та рибні страви, запіканки і каші, страви з птиці і дичини. Консервований зелений горошок широко використовується при приготуванні салатів, надаючи їм особливу родзинку в смаку.
<< Назад